Şirket Bilgileri
Ürün Bilgileri
Kilim Hakkında Bilgiler
Sipariş Formu
İletişim Bilgileri

 

  Kilim; kırsal kesim insanının kültürel değerlerine kendi yorumlarını da katarak, eşsiz eserler meydana getirdiği el sanatlarından birisidir. EŞME'de kilim dokumacılığı 18.yy.'da önem kazanmaya başlamış ve renk-motif zenginliğini farkeden bazı girişimciler Eşme kilimlerini II.Dünya Savaşı sonrasında dünyanın değişik ülkelerine pazarlamışlardır. Bugün o dönemin Eşme Yörük Kilimleri dünyada seçkin kolleksiyonlarda yer almaktadır.

  
  Altınbaş Kilimi:

  Eşme için özel olan ve benzerini Reyhanlı Türkmenleri'nin de dokuduğu bir kilim Altınbaş Kilimidir. Altınbaş Kilimlerinde motif ve kompozisyon, ayrı bir özellik gösterir. tek eksen üzerinde sıralanmış dikdörtgen toplar(madalyonlar) kıvrım denilen taban tabana gelecek şekilde yerleştirilmiş "Eli belinde kız" ve "Tavşan topuğu" motifleri ile dolguludur.En eski altınbaş Kilimlerinde dikdörtgenlerin ortasında bir kıvrım onun etrafında tavşan topuğu motifleri bu kilimlere özgü bir şekilde sıralanmıştır. Dikdörtgenler dışında kalan kilim zemini yine bu kilimlere has çok zengin motiflerle süslenmiştir. Kilimler bordürlüdür. Bordürlerde yine bu kilimlere has motiflerle bezenmiştir. Zemin ve bordürlerde "Bin tepe", "Kurbağacık", "Elmacık", "Kazan kulpu", "Sındı kulpu", "Yalıkılıç", "Bukağı" ve diğer zengin motiflerle süslenmiştir.

 
  Takmak Kilimleri:

  Bu kilimlerde genelde, zemin uzunlamasına üçe bölünmüş, basık altıgen toplar, bu ayrılan bölümler içinde tek eksende sıralanmıştır. Altıgenler, bıçkır motiflerinden oluşmuştur. Toplar dışında kalan zemin zülüf, pıtırık/çıkırık ve oynatma yanışları ile doldurulmuştur.madalyonlar arasında genelde "karagöz", bazen de "Çakmak" motifleri yerleştirilir. bordürlerinde "Eli belinde kız" yanışları en çok görülen örneklerdir.

     
     Toplu Kilimler:
   

  Toplu Kilimleri de genel olarak baklavaya yaklaşan içi içe kancalı, basık altıgen madalyonla, bir eksende tek veya çift sıra halinde, yan yana yerleştirilmiştir. Madalyonlara bölgede "Top" denir. Top sayısı kilimin büyüklüğüne göre değişir. Top sayısına göre kilime kilime ad verilir. Üç, beş yada yedi toplu kilim gibi. Bu kilimlerde kancalı altıgenlerle dolgulanmış toplar genelde merkeze doğru eşkenar dörtgene dönüşür. kilimlerin bir kısmında ise toplar basamaklı ve kancalı dörtgenlerle süslenmiştir. ortada bir eksende sıralanan topların yanı sıra aradaki boşluklara ana toplardan daha küçük ölçüde iki taraflı toplar yerleştirilen kilimlere "Yan toplu" kilim denir. Yan topların büyüklüklerine göre arada boşluk kalır veya kalmaz. boşluk kaldığı takdirde kilim zemini çeşitli motiflerle dolgulanır. Bu kilimler genelde tek bordürlüdür.

           
    Kilimlerde kullanılan motif ve yanışlardan örnekler;
           
   

    Pençe Çömlek Pençe Köçek/Gelin
   

    Tabaka Yanışı Tabaka Yanışı Tabaka Yanışı Tabaka Yanışı
   
    Sındı Kulpu Muska Yaba çatkı
   
    Sinek Köpelek Üzüm Salkımı Salkım
   
    Kız Farıdan(Çıldırtan) Tosbağa/Kurbağacık Tosbağa/Kurbağacık Bilinmiyor
   
    Kumru Dikmeli Kurtağzı Dikmeli Kurtağzı Kancalı Kurtağzı
   
   

Kancalı Kurtağzı

Kancalı Kurtağzı Kancalı Kurtağzı Çatma
   
    Candarmalı Çatma Kurbağacık Bilinmiyor

Zülüf

   
   

Zülüf

Zülüf

Çakal Ayağı Bilinmiyor
   
    Bilinmiyor Bilinmiyor Bilinmiyor Bilinmiyor
   
    Göbecik Ejder Bilinmiyor Turunç
   
    Dikmeli Çapraz Bilinmiyor Almacık Yarım Kazan Kulpu
   
    Yarım Kazan Kulpu Yarım Kazan Kulpu Kıvrım (Eli belinde) Bin Tepe
   
   

Kurt Ağızlı

Bilinmiyor

Bilinmiyor

Yalıkılıç

   
    Benli Kıvrım Bıçkırlı Top Kıvrımlı Top Bilinmiyor
   
    Oynayan Kadın Bilinmiyor Çıtırık/Pıtırık Çıtırık
       
    Karagöz Karagöz    
 

|İngilizce| |Ana Sayfa| |Şirket| |Ürünler| |Bilgiler| |Sipariş| |İletişim|



© 2004 YAYLA Tekstil Deri ve Kilim San.Tic. Ltd. Şti.  UŞAK